Bemiddeling

De Stedelijk Bemiddelingspool voor Jeugd – en jeugdgeweldsdelicten, geïnitieerd door Jongeren die het Kunnen, is een innovatief en preventief project gericht op het verminderen van geweld en conflicten onder de jeugd in de stad.

Dit project, dat inmiddels stadsbreed is uitgerold, heeft als doel jongeren centraal te stellen in de oplossing van conflicten, onder begeleiding van getrainde professionals uit verschillende stadsdelen. Door samen te werken met jeugdwerkers, jeugdhulpverleners en specialistische hulpverleners, bevordert het project een veilige leefomgeving voor jongeren en versterkt het hun eigen rol in het bemiddelingsproces.

Doelstelling

De primaire doelstelling van de bemiddelingspool is het tijdig signaleren en oplossen van conflicten tussen jongeren, met een sterke nadruk op eigenaarschap en betrokkenheid van de conflictpartijen zelf. Dit moet leiden tot een duurzame vermindering van jeugdgeweld en het bevorderen van een veilige, harmonieuze stedelijke omgeving.

De bemiddelingstrajecten worden uitgevoerd door professionals, maar de kern ligt bij de jongeren die door hun betrokkenheid het eigenaarschap van het proces behouden.

De bemiddelingspool streeft naar:

  • Het voorkomen van escalatie van conflicten tussen jongeren door vroege interventie.
  • Het versterken van de capaciteit van jongeren om zelf verantwoordelijkheid te nemen in conflictbemiddeling.
  • Het creëren van een samenhangend systeem tussen de stadsdelen, waarbij elk deel zijn eigen aanpak behoudt, maar onder een overkoepelend stedelijk kader valt.

Stand van zaken

Het project is inmiddels stadsbreed uitgerold en wordt nu ondergebracht bij het Actie Centrum Voor Veiligheid. Op dit moment zijn in elk stadsdeel meer dan vier professionals getraind in bemiddelingstechnieken vanuit Deep Democracy Methode, afkomstig uit het jongerenwerk, de jeugdhulpverlening en specialistische jeugdhulpverlening. Deze professionals zijn actief in het uitvoeren van bemiddelingen, waarbij elke regio wordt aangestuurd vanuit Jongeren Die het Kunnen.

Vanuit Jongeren die het Kunnen is het essentieel dat het fundament en eigenaarschap bij de Jongeren die het Kunnen blijft. Wij hebben een centrale rol in het aansturen van de bemiddelingspoel en behouden de verantwoordelijkheid voor het overzicht van:

  • Aanmeldingen en soorten conflicten.
  • Aanleidingen en resultaten van de bemiddelingen.
  • Continuïteit van het project en de deskundigheidsbevordering van de bemiddelaars.

Momenteel worden in elk stadsdeel gesprekken gevoerd met projectleiders Jeugd en Veiligheid om de structuren en processen goed in te richten. Het doel is om preventief te kunnen optreden bij conflicten en een blijvend kader te creëren waarin jongeren en hun directe omgeving eigenaarschap kunnen behouden over het bemiddelingsproces.

Kernprincipes

  1. Eigenaarschap bij Jongeren: Jongeren blijven de kern vormen van de bemiddelingen. Hun actieve betrokkenheid in het gehele proces zorgt voor effectieve en duurzame oplossingen.
  2. Professionele ondersteuning: Iedere bemiddeling wordt begeleid en gecoördineerd door getrainde professionals, waarbij maatwerk per stadsdeel mogelijk is, afhankelijk van lokale behoeften en omstandigheden.
  3. Continuïteit en deskundigheid: Het behoud van kwaliteit en deskundigheid wordt gegarandeerd door regelmatige trainingen en intervisiesessies voor de bemiddelaars.

Toekomstvisie

De ambitie is om de bemiddelingspoel uit te laten groeien tot een stedelijk breed gedragen initiatief waarin jongeren, professionals en stakeholders samen de verantwoordelijkheid dragen voor het voorkomen en oplossen van conflicten. Door een sterke focus op eigenaarschap en preventie, zal de bemiddelingspoel bijdragen aan een veiligere stad waarin jongeren zelf een actieve rol spelen in het waarborgen van hun veiligheid en die van hun omgeving.

Conclusie

Stedelijk Bemiddelingspool voor Jeugd – en jeugdgeweldsdelicten is een cruciaal instrument in het aanpakken van jeugdgeweld en het bevorderen van preventieve oplossingen. Met de fundamentele rol van Jongeren die het Kunnen, worden niet alleen conflicten opgelost, maar wordt er ook een fundament gelegd voor duurzame veiligheid en zelfredzaamheid onder jongeren.