Geschreven door Dajana Marusic.

Op 6 juli vertrok Jongeren Die het Kunnen met 15 jongeren voor de uitwisseling Roemenië.

De dag begon erg vroeg, om 02.30 uur in de morgen stonden alle leerlingen klaar bij het JDK kantoor om gezamenlijk naar Schiphol te vertrekken. De leerlingen vonden het ontzettend spannend maar hadden er ook zin in om het avontuur aan te gaan.

Na een lange reis kwamen wij in de avond aan in Timisoara, een stad in het westen van Roemenië. Daar werden wij opgevangen door onze begeleiders van de week. Vanuit Timisoara zijn wij met taxivervoer gereden naar ons verblijfadres, een ‘youth hotel’ in een klein dorpje genaamd: Sânnicolau Mare en hier zouden bijna alle activiteiten plaatsvinden.

De volgende ochtend waren de leerlingen uitgerust en begon de dag met een kennismakingsactiviteit. De komende 9 dagen zouden onze leerlingen namelijk activiteiten ondernemen met jongeren uit Roemenië. De eerste dag hebben wij doorgebracht op de school van de Roemeense jongeren. Op spelende wijs begonnen de jongeren aan elkaar te wennen en kropen zij meer uit hun schulp. Waar het spreken van de Engelse taal aan het begin ietwat stroef verliep, durfden de jongeren aan het einde van de dag gesprekken te voeren in het Engels.

De dagen daarop stonden in het teken van: het respecteren van elkaar en het vooral leuk hebben met elkaar! Op de sportmiddag hebben de jongeren laten zien hoe je moet samenwerken in teamverband. In de avonden hadden de jongeren vrije tijd en kregen zij de ruimte om elkaar individueel te leren kennen. Na de eerste twee dagen begonnen er al vriendschappen te ontstaan. Ondanks dat zij uit verschillende landen kwamen, merkten de jongeren dat zij niet zoveel van elkaar verschilden.

Op woensdag mochten wij in groepjes de stad Timisoara verkennen. De jongeren keken er naar uit. Nadat wij eerst een speurtocht hebben afgelegd kregen de jongeren daarna vrije tijd. Deze dag hebben zij onder andere het Russisch Orthodoxe kathedraal bezocht en het winkelcentrum.

Op vrijdag hebben onze leerlingen iets terug kunnen geven

aan de plaatselijke bevolking van Sânnicolau Mare. Op deze dag hebben wij namelijk het buurthuis geschilderd en hebben wij van gerecyclede autobanden tafels en stoelen gemaakt. Onze jongeren leerden hiervan dat het goed is om soms iets voor een ander te doen, zonder dat je er iets tastbaars voor terugkrijgt (zoals geld). De jongeren hebben deze dag hard gewerkt en waren dan ook trots op het prachtige resultaat.

Tijdens de reis kregen onze jongeren iedere dag drie opdrachten:

1. accepteren wat je krijgt (WiFi, fastfood, televisie etc. zijn namelijk luxe artikelen).

2. iedere dag een compliment geven aan een ander

3. contact leggen met de Roemeense jongeren (en hierdoor uit je comfortzone komen).
Na het einde van iedere dag werd er gereflecteerd wie zich aan de opdracht had gehouden.

De jongeren vonden de opdracht een uitdaging en gingen deze dan ook niet uit de weg. Door het geven van complimenten werd de groepsveiligheid geoptimaliseerd.

Tot het einde van de reis hebben de jongeren zich gehouden aan de opdrachten. Op de terugreis gingen de jongeren met een voldaan gevoel naar huis.

Zij hebben deze 10 dagen geleerd om zelfstandig te zijn, iets goed te doen voor een ander en het belangrijkste: uit je comfortzone te treden.
De jongeren hebben hun grenzen verlegd en dingen gedaan die zij misschien een jaar geleden niet durfden te doen. De groei die ik iedere leerling heb zien maken tijdens deze reis vind ik als begeleider dan ook bewonderingswaardig.